90 / 100

Vakantie in Tongeren

Vakantie in Tongeren

Vakantie in Limburg

Vakantie in Tongeren

Tongeren is de ideale uitvalsbasis voor uw vakantie in Limburg. Er is heel wat te beleven! Ontdek het hier.

Met de tips op deze pagina, willen we jullie graag helpen om een mooie vakantie te plannen in en rond de oudste stad van België, Tongeren.

Vakantie in Tongeren

Wijndomein Cuvelier

Domein Cuvelier heeft wijngaarden in Jesseren, Kerniel en Haren, idyllische deelgemeenten van Borgloon, parel van het Limburgse Haspengouw en hart van de bloesemstreek.

Yves en Patrick, twee broers, runnen samen het domein.

Ze werden grootgebracht tussen de peren- en appelbomen en delen een passie voor wijn.

Yves is fruithandelaar en maakt de wijn, Patrick is fruitteler en dus baas in de wijngaarden.

In 2000 plantte Domein Cuvelier de eerste stokken Chardonnay en Pinot Noir.

Later kwamen daar Pinot Meunier, Grüner Veltliner en Sauvignon Blanc bij.

Verspreid over een oppervlakte van ongeveer 2.5 hectare staan er zo’n 12.000 stokken onder de Limburgse zon.

Er worden voornamelijk mousserende wijnen gemaakt maar sinds enkel jaren ook witte en rode wijnen.

Domein Cuvelier is van de overtuiging dat om de juiste aroma’s te verkrijgen, de druiven perfect rijp moeten zijn voor de oogst.

Kenmerkend voor de wijnen van Domein Cuvelier is het fruitige karakter en de typische Noordelijke zuurtjes.

Interesse voor een bezoek aan het wijndomein?
Dit kan met rondleiding en degustatie ter plaatse mits reservatie!

Link naar dit wijndomein

Afstand tot hotel : 10 km

Vakantie in Tongeren

Wijnkasteel Genoelselderen

Een wandeling door het park rond het kasteel van Genoels-Elderen met een prachtig arboretum van eeuwenoude zeldzame bomen, een zicht over de rozentuin met bijna 1.000 rozenstruiken in 24 verschillende soorten en kleuren van zowel moderne als klassieke variëteiten en de meest uitgestrekte wijngaarden van België.
Je brengt een bezoek aan het oude koetshuis alwaar onze ultra moderne druivenpers staat, de stokerij van het Limburgs Levenswater en het hart van het Wijnkasteel, de eeuwenoude en nieuwe wijnkelders. Om af te ronden volgt er een wijnproeverij.
Op een boeiende, humoristische en interactieve wijze informeren ervaren gidsen je over het verleden, het heden en de toekomst van het domein, de architectuur, de werkzaamheden in de wijngaarden en het volledige vinificatieproces van druif tot in het glas.
Onze wijnen en digestieven zijn het resultaat van een uniek terroir, gezonde druiven, hard werken en doorgedreven passie en kunnen met geen enkel ander product vergeleken worden.
Individuele tarieven
Volwassene: € 10 (incl. 1 proevertje en gidsvergoeding), € 15 (incl. 3 proevertjes en gidsvergoeding), € 24 (incl. 6 proevertjes en gidsvergoeding) kind -14 jaar: € 7,50 (incl. appelsap en gidsvergoeding)

 

Link naar dit wijndomein

Afstand van het hotel : 7 km

Vakantie in Tongeren

Wijndomein Optimbulles

Wijnmakers Guy Geunis, Maxim Geunis, Theo Pasque en Rik Schreurs begonnen in de jaren 90 een wijngaard in Jesseren (Hoogveld). Ze besloten zich te richten op schuimwijnen van de drie champagnedruiven Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Optimbulles maakt er een erezaak van om zo natuurlijk mogelijk te werk te gaan en niet aan te zoeten zodat men spreekt van Brut Nature. Sinds enkele jaren worden ook hoogstamappels uit Borgloon gebruikt om mousserende wijn te maken. Daarnaast maakt Optimbulles ook nog rode en witte natuurwijnen.
Rondleiding door de wijnmaker tussen de wijnranken met aansluitend een degustatie te midden in de wijngaard.
Individuele tarieven
Wijnterras: zondag 26 april 2020 – toegang gratis, proeverij tegen betaling.
Groepstarieven
Rondleiding door de wijnmaker tussen de wijnranken met aansluitend een degustatie te midden in de wijngaard.
Proeverij met drie glazen: €10 p.p.
Bezoeken zijn enkel mogelijk op afspraak. Liefst op woensdag of in het weekend.

Link naar dit wijndomein

Vakantie in Tongeren

Wijndomein Sassenbroek - mousserende wijn 'CLAIRE MARTIN'

Wijndomein Sassenbroek is de lokale producent van het gamma Vlaamse mousserende kwaliteitswijnen ‘Claire Martin’.

De mousserende wijnen wordt geproduceerd volgens de traditionele methode, zoals de Champagnes in Frankrijk worden gemaakt.
Dat gebeurt volledig in eigen beheer, in de wijnmakerij in Zonhoven.
Claire Martin is een eerlijk product, geproduceerd met respect voor de natuur.
Het is ook een lekker product dat door kenners lovend wordt onthaald.
​Deze niet gedoseerde mousserende wijnen zijn fris en fruitig met een mooie balans tussen afgeronde zuren en fruitige en minerale aroma’s. Heel lekker bij frisse gerechten zoals fruits de mer of vis, en uitstekend als aperitief.

De wijngaard is prachtig gelegen in Borgloon – Broekom, precies op de plaats waar eind jaren 80 de fundamenten van de Romeinse villa ‘Sassenbroek’ teruggevonden werden, en op wandel- of fietsafstand van de Borgloonse toeristische routes.

Groepen zijn welkom vanaf 10 personen en op afspraak.
Men krijgt achtergrondinfo over de Romeinse geschiedenis van de plek, over de geschiedenis van de wijnbouw in Limburg, over ons.
De wijngaardenier en wijnmaker Johan Bellens licht het werk in de wijngaard toe.
Afsluiten gebeurt met een glaasje Claire Martin.
Na afloop kan er wijn worden aangekocht.
Kostprijs voor de rondleiding incl. proeverij is 15 euro per persoon.

Tijdens de wijnterras-weekends is de wijngaard voor iedereen vrij toegankelijk.
Johan staat klaar voor wie graag meer weet over het werk in de wijngaard en in de wijnmakerij.
Wie dat wil mag zijn picknickdekentje met lekkers uitspreiden.
Ideaal als tussenstop tijdens een wandeling in Borgloon of om in alle rust te komen genieten van de mooie natuur.
De toegang is gratis, voor een glas Claire Martin betaal je € 5.

Link naar dit wijndomein

Vakantie in Tongeren

Wijndomein Marsnil

Jongste generatie Vanmarsenille-Cornelis zet de stap naar teelt van witte en rode druiven. De zeven kleinkinderen van Paul Vanmarsenille geven nieuwe bestemming aan “moeilijke” akker. De ondergrond blijkt de ideale terroir voor de aanleg van een unieke wijngaard.
Pittig detail: de wijngaard ligt in het gebied “Marsnil”, ongetwijfeld de oorsprong van onze familienaam Vanmarsenille. Deze plaats staat reeds vermeld op de Herkenrodekaarten (1660) als “Het Marsenil velt”: Mars= moeras, ille = eiland.
Voorlopig telt de wijngaard 1400 stokken Chardonnay. In 2017 werd er uitgebreid met 800 stokken Pinot Noir, 150 Riesling, 150 Gewurztraminer en 150 Auxerrois. De teelt gebeurt op natuurlijke wijze, met preparaten op basis van kruiden en planten uit de omgeving, zonder gebruik van pesticiden. Uniek in Vlaanderen.

Graag eens een blik achter de schermen van ons familiaal wijndomein gecombineerd met een wijndegustatie diner of een lunch? Onze familie verzorgt rondleidingen en proeverijen na afspraak!

Link naar dit wijndomein

Vakantie in Tongeren

Wijndomein Hoenshof

Over Jerom Winery
Een nieuwe toekomst voor Haspengouw
Jeroen en vader prof. Dr. Ghislain Houben zagen de crisis in de appel- en perensector als een kans om smaakvolle wijnen te maken. In het glooiend Haspengouws landschap, op zuidelijk en wat hoger gelegen flanken, pronken wijngaarden waar vroeger boomgaarden stonden. De oogst van de lokale fruitteler koopt Jerom Winery integraal op en zo creëert Jeroen duurzame samenwerkingen. (meer: www.jeromwinery.be)Kom het ontdekken én proeven.
Ontdek en proef het op je eigen tempo, €6 per persoon.
Vraag in het fietscafé (Helshovenstraat 18, Borgloon) naar onze wijnbeleving, je ontvangt een kaart die je rond de hoeve zal leiden. Aan de hand van een virtuele film en uitleg doorheen de wijngaard laat Jeroen je zien wat er zo uniek is aan wijn maken in België. Na deze beleving kan je plaatsnemen voor de degustatie. 3 verschillende wijnen om je zintuigen ten volle te benutten: bekijk, ruik en proef de Haspengouwse terroir.

Link naar dit wijndomein

Afstand van hotel : 17 km

Vakantie in Tongeren

Domein Schorpion

Domein Schorpion heeft een oppervlakte van bijna 2 hectare. Het is gelegen op een zuidhelling in Vliermaal. Wij maken mousserende wijn volgens de Méthode Traditionnelle.
Tijdens de maanden april – september bent u iedere zondag welkom vanaf 14u voor ons wijnterras. Indien u graag wijn wenst aan te kopen, kan dit op afspraak. U bent reeds in de buurt? Aanbellen mag altijd!

 

Link naar dit wijndomein

Afstand van het hotel : 9 km

Vakantie in Tongeren

Wijndomein Kitsberg

Dit is een familiaal bedrijf waar aan wijnbouw gedaan wordt volgens de moderne technieken. De aangeplante druivenstokken zijn chardonnay, pinot gris, pinot blanc en müller-thurgau. De rondleiding vindt plaats in de Hoolstraat.

 

Afstand tot hotel : 20 km

Vakantie in Tongeren

Gloire de Duras

In 2015 is Peter Nijskens gestart met een familieproject in de wijnbouw. Het wijndomein Gloire de Duras is hoofdzakelijk gelegen in Wilderen en Duras. De aangeplante druivenstokken zijn Chardonnay, Auxerrois en Pinot Gris. Verder heeft de familie Nijskens ook Riesling aangeplant in de ommuurde tuin van het Kasteel van Duras.

Individuele bezoeken: elke zondag in april 2020, zondag 10 en 24 mei 2020, zondag 14 juni 2020 en zondag 13 december 2020. De rondleiding start stipt om 15 uur. De wijngaard wordt bezocht bij mooi weer. Achteraf krijgt u één proevertje. Prijs: €5 per persoon.

Groepen: op afspraak gedurende het hele jaar.

Wijnweekend: zondag 19 juli 2020 en dinsdag 21 juli 2020, gratis toegang van 13u-20u. Unieke rondleidingen in de clos aan het Kasteel van Duras. Inschrijven voor de rondleiding kan door een e-mail te sturen naar info@gloirededuras.be. De prijs voor de rondleiding bedraagt €5 per persoon. De rondleidingen gaan door om 13:30, 15:30 en 17:30.

 

Link naar dit wijndomein

Afstand van hotel : 27 km

Vakantie in Tongeren

Standbeeld Ambiorix

 

Vakantie in Tongeren

Uitkijktoren vanaf 2023

In 2023 zal de stoere gotische toren van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek voor het publiek ontsloten zijn. 55 meter hoger wacht dan een prachtig vergezicht over de stad Tongeren en het glooiende, groene Haspengouw errond.
Wie tot op het dak wil geraken, zal in totaal 300 treden moeten overwinnen. Het wordt dus ook een sportieve onderneming”.Maar het wordt ook een museaal parcours voor de bezoekers. Onderweg wordt het verhaal van de toren – oorspronkelijk gebouwd als het belfort van de middeleeuwse stad Tongeren – getoond en verteld.Er komt een bordes waar de bezoekers van een werkelijk magistraal panorama kunnen genieten: Maastricht, de kaarsrechte steenwegen, het glooiende Haspengouw, de mijnterrils, maar ook een spectaculair vogelperspectief op de basiliek zelf met haar romaanse kloostergang ertegenaan.

Vakantie in Tongeren

OLV Basiliek

Dit is één van de mooiste gotische religieuze bouwwerken van België. De constructie nam 300 jaar in beslag. De eerste stenen werden al in 1240 gelegd, bovenop de restanten van nog veel oudere gebouwen. Het imposante belfort van de basiliek prijkt op de Werelderfgoedlijst van UNESCO

Vakantie in Tongeren

Teseum

Je stapt binnen in het schitterende verhaal van de religieuze kunstschat of je ontdekt de geheimen van de archeologische ondergrond. Voor elke leeftijd is er een apart parcours. Een interessante gelegenheid om het boeiende verleden van Tongeren te ontrafelen.

Vakantie in Tongeren

Antiekmarkt

Elke zondag snuisteren duizenden bezoekers uit alle hoeken van de wereld rond op de antiekmarkt bij zo’n 40 gerenommeerde antiekshops en ruim 350 standhouders. Een bruisende sfeer in een historische setting.

Meer Uitleg
Vakantie in Tongeren

Gallo-Romeins Museum

Van Neanderthaler tot Gallo-Romein. De permanente tentoonstelling vertelt het veelzijdige verhaal van de mens in de regio Limburg.Van de préhistorie tot het einde van de Romeinse tijd.

Vakantie in Tongeren

Begijnhofmuseum "Beghina"

Hier woonden de begijntjes
Vakantie in Tongeren

Huis Theelen

Ontdek het verhaal van de Limburgs beroemdste krant!

Huis Theelen is gevestigd in een voormalig kanunnikenhuis. Deze woningen vormden tot eind 18de eeuw een aparte wijk in de stad en boden onderdak aan de kanunniken die het kapittel van de basiliek bestuurden. Tussen 1890 en 1918 vestigde stichter-uitgever Nicolaas Theelen er zijn drukkerij en bracht er ‘Het Algemeen Belang der Provincie Limburg’ uit, de voorloper van ‘Het Belang van Limburg’.

Huis Theelen
Vakantie in Tongeren

Wandelen tussen droog en vochtig Haspengouw

Dit zijn 6 bewegwijzerde wandelingen waarbij je wandelt op de glooiende hellingen van de bloeiende fruitteelt en de karakteristieke zuidelijke akkerbouw. Je wandelt doorheen Piringen, Overrepen, Kolmont, Neerrepen en Riksingen. Goed voor 40 km stalplezier. Er is een begeleidende wandelkaart ter beschikking.

Bekijk digitale wandelkaarten
Vakantie in Tongeren

Wandelen langs de Jeker

Van bij de oude Tongerse stadsmuren slingert de Jeker krachtig door het Haspengouwse landschap en geeft vorm aan heel het gebied. Volg de flanken van deze rivier via 9 bewegwijzerde routes die je doorheen de Tongerse deelgemeenten Sluizen, Mal, Nerem en het natuurgebied “De Kevie” brengen. Hier waan je je echt in de onbewoonde wereld. Een begeleidende wandelkaart is beschikbaar

Bekijk digitale wandelkaarten
Vakantie in Tongeren

Natuur domein "De Kevie"

De Kevie is een uitgestrekt natuurgebied met een zeer waardevolle fauna en flora. Dit natuurgebied ligt vlakbij het centrum. Dit natuurpark heeft tot doel kwetsbare dier en plantsoorten en hun habitat te beschermen. Er zijn 4 bewegwijzerde wandelingen tussen 2 km en 4 km.

Vakantie in Tongeren

Haspengouw on wheels

Het beste Limburgse fietsroutenetwerk

Montainbikenetwerk Euregio :
Dit netwerk loopt grotendeels over landelijke paden en veldwegen in de provincie Belgisch en Nederlands Limburg. Info vind je terug op www.sportvlaanderen.be

Fietroutes :
Interessante fietsroutes in en rond de oudste stad van België bevat 4 uitgewerkte fietslussen. De routes zijn tussen de 26 km en 45 km en voeren je doorheen de landelijke omgeving van Haspengouw. Kaart is verkrijgbaar bij toerisme Tongeren en via gis3700.be/fietsen. Op de website kan je de GPS coördinaten downloaden.

Bekijk digitale fietskaarten
Vakantie in Tongeren

Wandelen in de Voerstreek.

De Voerstreek is een van de mooiste Vlaamse wandelregio’s. Het prachtige landschap kan je nu verkennen via het bewegwijzerde wandelnetwerk, goed voor zo’n 125 kilometer stapplezier. Aan de hand van ruim 90 genummerde knooppunten kan de wandelaar zelf zijn wandeling uitstippelen op onverharde en verkeersluwe paden. Hierbij kan je ook de lengte van je parcours zelf, op voorhand bepalen. Ofwel volg je één van de themawandelingen die je leidt langs bossen, riviertjes, holle wegen, statige hoeves en kastelen, bijzondere vakwerkhuisjes en mooie panorama’s. De mooiste wandeling van Vlaanderen vakantieland (Bronnenwandeling) maakt ook deel uit van dit netwerk.

Vakantie in Tongeren

Jongeren – Archeo­logische site (12-16 j.) (45 min)

Heel verwonderend gaat Claudia mee op pad met Magnus. De gesprekken tussen de twee tieners vergroten de verbeelding van de luisteraar. Gemotiveerd met verhalen over hun kijk over de geschiedenis trekken ze samen dieper in het gangenstelsel van de archeologische site.

Geen saai museumbezoek maar een topper voor alle leeftijden!

Vakantie in Tongeren

Kids – Schatkamertocht (6-12 j.) (1 u)

Brand! Brand! Onderneem een stoere reddingsoperatie met Servaas. Deze ondeugende misdienaar kent de schatkamer op zijn duimpje. Samen redden jullie heel wat kunstobjecten uit de brand. De beloning voor zo’n moedig gedrag? Dat is een eigen schatkistje op het einde van de tour.

Vakantie in Tongeren

Zwembad Plinius

Een plons met familie en vrienden? Solo baantjes trekken? Of heerlijk ontspannen op een ligweide van 38 are, met uitzicht op de oudste stad? Het kan in het hypermoderne openluchtzwemcomplex met 3 zwembaden: een competitiebad van 25 meter, een recreatiebad en een bad voor de allerkleinsten.

Vakantie in Tongeren

Roeien, minigolf of zwemmen ?

In Stadspark “De Motten” kunnen gezinnen even met de kids een partijtje minigolf spelen of een roeibootje huren.
Tongeren beschikt ook over een mooi buitenzwembad op het Pliniuspark

Vakantie in Tongeren

Thermen Sane : relaxen in de buurt

Wens je je hotelbezoek te koppelen aan een heerlijk ontspannend thermenbezoek ?
Op slechts 3 km ligt Thermen Sané. De keuze aan ontspanning is uitgebreid : binnen- en buitenzwembad, jacuzzi, stoombad, sauna, …In de zomer kan je ook gebruik maken van de ligweide, waar je cocktail, wijntje of hapjes tot aan je zetel gebracht worden.

Vakantie in Tongeren

Digitale zoektochten voor kids

“Op stap met begijntje Lea”
Deze zoektocht zit boordevol toffe opdrachten en brengt je naar Lea’s begijnhofhuisJe.

“Zoek de schat van Ambiorix”
Met je tablet of smartphone zoek je door de Tongerse binnenstad. Vind je de schat dan ligt er een tof gadget voor je klaar.

Vakantie in Tongeren

Kinderparcours Moerenpoort

Dit spelletjes en geuren parcours laat de kinderen de middeleeuwse Moerenpoort op kindermaat beleven. Je gaat met de figuurtjes Elemoed en Palmerijn op pad door de drie verdiepen van dit gebouw.

Vakantie in Tongeren

Op stap met Joris Ambiorix

Een wandeling op kindermaat binnen het rode traject van de Mijlpaalroute met leuke spelletjes, raadsels en fotozoektocht voor de speurneuzen.

Vakantie in Tongeren

Koopzondag

Iedere eerste zondag van de maand

Iedere eerste zondag van de maand ontvangen de Tongerse handelaars u graag voor een extra shoppingmoment.

Vakantie in Tongeren

Maasmechelen Village

Designer Outlet met meer dan 100 boetieks. Vraag in ons hotel ook uw VIP pas voor extra kortingen

Vakantie in Tongeren

Openluchtmuseum Bokrijk

Het Provinciaal Domein Bokrijk is een 550 hectare groot domei. Het is overwegend bekend om zijn openluchtmuseum, arboretum en openluchtspeeltuin. Het gebied is Europees beschermd als Natura 2000-gebied

Vakantie in Tongeren

Bilzen Mysteries

paasvakantie t.e.m. de kerstvakantie – Open op donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag en maandag. – Tijdens de schoolvakanties 7/7 geopend

De avond valt, Alden Biesen komt tot leven.
Stap door de poort, zet je tablet aan en wandel mee in het verhaal.
Heden en verleden smelten samen tot één groot avontuur vol spectaculaire beeld-, klank- en lichteffecten.
Volg de Heer van Biesen, vertolkt door Jan Decleir.
Hij kent alle geheimen van deze historische plek.
800 jaar geschiedenis, van de donkere middeleeuwen tot een verwoestende brand.
Durf jij deze tijdreis aan?

Vakantie in Tongeren

Spa Francorchamps 2021

29-30-31 Augustus en 1 juli 2021

Formule 1 in Spa Francorchamps

 

Vakantie in Tongeren

Fort Eben Emael

Herbeleef de geschiedenis en bezoek de heringerichte kazerne, het museum, het immense gangenstelsel en de gevechtsopstellingen.

 

Vakantie in Tongeren

Grotten van Kanne

De Grotten van Kanne, een authentieke groeve waarin nog gewoond, gewerkt en geleefd wordt.In die ondergrond bereidt de locale bakker het beslag voor zijn beroemde rijstevlaai, vergeten gasten hun zorgen in een schitterende feestzaal, slaan boeren hun landbouwproducten op en bevindt zich nog steeds een authentieke champignonkwekerij.

Vakantie in Tongeren

Mijn van Blegny

1 van de 4 mijnsites van Wallonïe erkend als Wereldpatrimonium door Unesco

Vakantie in Tongeren

Bloesems met fiets of vespa

Vakantie in Tongeren

Moerenpoort museum

Vakantie in Tongeren

Mijlpaalroute

De mijlpaalroute loodst je langs het rijke erfgoed van de stad. Volg de stapstenen in de gekleurde letter “M”. Wij lenen je graag een wandelgids om deze routes te ontdekken.

Digitale Mijlpaalroute
Vakantie in Tongeren

Place Saint Lambert

Vakantie in Tongeren

Alden Biesen

De geschiedenis van Alden Biesen begint in 1220, toen de Duitse Ridderorde de Landcommanderij opgericht heeft. Deze Orde was verdeeld in 12 balijen of provincies. Alden Biesen groeide uit tot hoofdzetel van de balije Biesen, die zelf uit 12 ondergeschikte commanderijen bestond. Het pronkstuk, Alden Biesen, was eigendom van de landcommandeur. Het kasteeldomein kende haar glorietijd tussen de 16e en de 18e eeuw.

Vakantie in Tongeren

Winkels open op zondag

Na een bezoekje aan de vlakbij gelegen antiekmarkt kan u op zondag nog een dagje gaan shoppen in het gezellige Maastricht.